neděle 28. září 2014

Státní vlajka Tibetu

Tibetská vlajka pravděpodobně i přes velikost a lokaci Tibetu patří mezi celosvětově nejznámější vlajky vůbec. Je to dáno díky mezinárodní podpoře tomuto utiskovanému národu, žijícího v himalájských horách, který si za svoji historii prožil zvěrstva, která se mnohým z nás ani nezdají.

Patříte-li tedy k těm, kterým osud tibeťanů není lhostejný, máte díky projektu vlajka pro Tibet možnost přispět svojí troškou i vy. Kupte si vlajku Tibetu a 10. března ji vyvěste a zároveň přispějte nadacím, jež se podporou Tibetu zabývají.

Význam tibetské vlajky

Správný název vlajky je vlajka tibetské exilové vlády (CTA), která sídlí v Indii. Vlajka poprvé spatřilo světlo světla již v roce 1912 a veřejně ji představil až 13. dalajlama Thubtän Gjamccho. 14. dalajlama ji pak ustanovil jako oficiální vlajku Tibetu, která je bohužel v celé ČLDR od slavného protičínského povstání v roce 1969 zakázána. U nás je však běžně vyvěšována a to nejen podporovateli z řad jednotlivců. Její význam chápou a 10. 3. ji vyvěšují i veřejné instituce (radnice atp.) i firmy. 

Podoba tibetské vlajky

Tibetská vlajka k prodeji

Na tibetské vlajce naleznete v centrální části slunce, jež ozařuje tibetské hory, které představuje blahobyt a radost ze života. Ty symbolizuje bílý trojúhelník (zasněžená hora). V okolí slunce můžete vidíte střídající se červené a modré pruhy (červené = šest původních kmenů obývajících území Tibetu a modré pruhy = oblaka). 

Dominantou vlajky jsou pak dva sněžní lvi svírající v tlapách drahokam představujícího samotného buddhu, dharmu a sanghu. Buddhovo učení pak symbolizuje zlaté ohraničení vlajky ze tří stran. Strana vlajky bez žlutého lemu poukazuje na tibetskou otevřenost.

Žádné komentáře:

Okomentovat